NTFS Nedir? exFAT Nedir FAT32 Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Bir bilgisayara format atarken, USB belleği biçimlendirirken yada başka bir işlem yaparken FAT32, exFAT veya NTFS dosya sistemi isimlerini duymuşsunuzdur. Bu yazımda birçok yerde karşımıza çıkan bu kavramları yani FAT32 nedir? exFAT nedir? NTFS nedir? Aralarındaki farklar nelerdir? ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Windows 95 ile birlikte kullanılmaya başlanan FAT32 dosya sistemi NTFS çıkana kadar aktif bir şekilde kullanılmaya devam etti.

FAT32 dosya sisteminin en büyük avantajı diğer işletim sistemleri ile de tam uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Yani Windows, MAC OS veya Linux işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Diğer bir deyişle FAT32 dosya sistemini kullanmanın avantajlarından biride taşınabilirliktir.

En büyük dezavantajlarından bir tanesi ise max dosya boyutunun 4GB olmasıdır. Yani kullanmış olduğunuz USB bellek FAT32 dosya sisteminde ise içerisine 4GB dan büyük bir dosya atamazsınız.

FAT32’de Max birim hacmi 8TB‘tır. NTFS’nin geliştirilmesinin nedenlerinden biride FAT32’de max birim hacminin yetersiz olmasıdır. Zaman ilerledikçe bu boyutlar ihtiyacı karşılamadığı için NTFS geliştirilmeye başlandı.

Günümüzde 32GB dan daha küçük boyutta olan USB belleklerde varsayılan olarak FAT32 dosya sistemi bulunuyor. Bunun nedeni ise FAT32 dosya sisteminin diğer platformlar ile uyumlu olmasıdır.

FAT32 dosya sisteminin genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

✔ İkili – boot ihtiyaçları için ideal bir sistemdir.

✔ MS-DOS’u destekler.

✔ Artık çok fazla kullanılmadığı için bazı alanlarda uyumluluk problemleri çıkarabiliyor.

✔ Uzun dosya isimlerini destekliyor. (Dosya veya klasör isimleri max 255 karakter olabilir.)

✔ Dosya ve klasör isimlerinde Unicode karakterleri destekliyor.

✔ Max birim hacmi 8TB’tır.

✔ Max dosya boyutu 4GB’tır. Yani tek bir dosyanın boyutu en fazla 4GB olabilir.

✔ Sabit disklerde kullanılabilir.

✔ USB belleklerde kullanılabilir.

FAT32 nedir sorusunu bu şekilde cevaplandırabiliriz. Şimdi de exFAT nedir ona bakalım.

exFAT Nedir?

exFAT dosya sistemi FAT32 dosya sisteminin eksik olan yönlerini kapatmak ve USB belleklerde kullanılmak üzere 2006 yılında geliştirildi. Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu.  

FAT32 dosya sisteminin dezavantajlarından olan max dosya boyutu sınırlandırılması kaldırıldı. Yani FAT32 dosya sisteminde max dosya boyutu 4GB iken exFAT dosya sisteminde böyle bir sınırlama bulunmuyor.

Bu dosya sistemi Windows işletim sisteminin yanı sıra MAC bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. Linux işletim sistemlerinde ise ek yazılımlarla kullanılabiliyor.

NTFS’nin açılımı New Technology File System yani Yeni Teknoloji Dosya Sistemi‘dir. NTFS yokken Windows işletim sistemlerinde FAT dosya sistemleri kullanılıyordu.

Windows NT ile birlikte kullanılmaya başlayan NTFS günümüzde yerini tamamen sağlamlaştırdı diyebiliriz. Yani bütün sabit diskler için varsayılan dosya sistemi olarak geliyor.

Bilgisayarınıza Windows işletim sistemi kurmak istiyorsanız kuracağınız sürücü NTFS formatında olmalıdır.

NTFS’nin en büyük dezavantajlarından birisi, MAC sistemlerde NTFS formatındaki diskler okunabiliyor fakat bu disklere yazma işlemi yapılamıyor.

NTFS dosya sisteminin genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

✔ FAT32 dosya sistemi ile karşılaştırıldığında güvenlik konusunda açık ara önde diyebiliriz.

✔ NTFS’de izin tedbirleri vardır. Yani yazma, okuma vb.. Bu izinler üzerinden gerekli önlemler alınırsa daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.

✔ Uzun dosya ve klasör isimlerini destekliyor. (Dosya veya klasör isimleri max 255 karakter olabilir.)

✔ Dosya ve klasör isimlerinde Unicode karakterleri destekliyor.

✔ Dosyaların sıkıştırılmasını sağlayabiliriz. Böylece sürücü içerisinde yeni kullanılabilir alanlar sağlamış oluruz.

File Encryption ile dosyaları şifreleyebiliriz.

✔ Kullanıcılar için sınırlı disk kotası kullanımı sağlanabilir.

✔ Kayıt tutan bir dosya sistemidir.

✔ Max dosya boyutu 32GB’tır. Yani tek bir dosya en fazla 32GB olabilir.

✔ Sabit disklerde kullanılabilir.

✔ USB belleklerde kullanılabilir.

NTFS ile FAT32 Arasındaki Farklar Nelerdir?

FAT32 dosya sistemi ile NTFS arasındaki farkları bir de tablo şeklinde görelim.

ntfs-nedir-fat32-nedir-1

NTFS FAT32
Güvenlik FAT32 dosya sistemine göre daha üst seviyededir. NTFS dosya sisteminde izin tedbirleri vardır. Yani yazma, okuma vb.. Bu izinler üzerinden gerekli önlemler alınırsa daha güvenli bir şekilde kullanılabilir. Güvenlik çok düşük seviyededir. Örneğin FAT32 dosya sistemini kullanan bir C sürücüsü olsun. Bu C sürücüsüne erişen bir kullanıcı aynı zamanda bu sürücüdeki tüm dosyalara da erişebilir.
MAC bilgisayarlarda NTFS formatındaki diskler okunabiliyor fakat yazma işlemi yapılamıyor. Windows, MAC OS veya Linux kurulu bilgisayarlarda uyumlu bir şekilde çalışıyor.
Hızlıdır. NTFS’ye göre yavaştır.
Dosya sıkıştırma özelliği vardır. Dosya sıkıştırma özelliği yoktur.
Sürücüdeki dosyaların dağınıklığı performansı çok fazla etikilemez. Sürücüdeki dosyaların dağınıklığı performansı etkiler yani yavaşlama meydana gelir. Sürücü üzerinde sık sık disk birleştirme işlemi yapmamız gerekir.
Disk hataları ile daha az karşılaşıyoruz. Hataların olduğu zamanlarda ise NTFS dosya sistemi onarma yeteneğine sahiptir. NTFS dosya sistemi altında oluşturulan log dosyaları sistemin otomatik olarak onarımını sağlar. Disk hataları ile daha çok karşılaşıyoruz.
Log kayıtları tutan bir dosya sistemidir. Log kayıtları tutulmaz.
Max dosya boyutu 32GB’tır. Max dosya boyutu 4GB’tır.
Max birim hacmi 8TB’tır.

Bu yazımda FAT32 nedir? exFAT nedir? NTFS nedir? sorularına cevap vermeye çalıştım.

Bu dosya sitemleri arasında çevirme işlemleri yapmak isterseniz NTFS yi FAT32 ye Çevirme – FAT32 yi NTFS ye Çevirme yazımı inceleyebilirsiniz.

Yorum Yazın