Asp.Net Mvc ile ilgili bir yazı dizisi oluşturmayı düşünüyorum. En temel seviyeden başlayıp ileri seviyeye kadar ilerleyeceğiz. Yazıların nasıl şekilleneceğine sizden gelen talep ve yorumlar ile beraber karar verebiliriz. Tabiki bu serinin ilk yazısı Asp.Net Mvc Nedir? ilk önce bunu anlamaya çalışalım.
MVC bir Mimari Desendir. Yani projelerimizi geliştirirken farklı katmanlardan yönetim sağlayarak işlerimizi kolaylaştırmayı amaçlar. MVC’nin açılımı Model-View-Controller dır. İsterseniz bu kavramların ne olduğunu örnek bir proje üzerinden anlamaya çalışalım.
Projemizin bir Blog Sitesi olduğunu varsayalım.
MODEL (VERİ KATMANI)
Model, proje içerisinde kullanılacak olan nesnelerimizin tanımlandığı yerdir. Örneğin Blog Sitemizin Makale, Kategori, Etiket, Yorum, Kullanıcı vb.. class’larını Model içerisinde tanımlarız. Burada class’ların birbirleriyle ilişki durumlarını, property’lerin validation durumlarını, veritabanı bağlantısı vb.. durumlarını da ayarlayabiliriz.
VİEW (ARAYÜZ KATMANI)
View, projede kullanıcının gördüğü arayüzdür. Örneğin Blog sitemizde Hakkımda, İletişim, Anasayfa gibi sayfaları düşünebiliriz. Uzantıları .cshtml dir.
CONTROLLER (İŞ KATMANI)
Controller, asıl işlerin yapıldığı katmandır. Kullanıcının arayüzden yapmış olduğu istekler controller tarafında yakalanır. Gelen isteğe göre, gerektiği durumlarda Model’den veriler alınıp işlemler yerine getirilir. Ve işlenen veri tekrardan View’e gönderilip kullanıcıya arayüzde gösterilir.
Örneğin, Makale Ekle View’ımız olsun. Bu sayfadan gerekli bilgileri doldurup ekle butonuna basıldığında ilk olarak bilgiler belirtilen Controller’ın ilgili metoduna gönderilir. Metoda gelen bilgiler doğrultusunda Makale Model’i çağrılır, Controller’da makale ekleme işlemi yapılır ve en sonunda sonuç View’a gönderilir. View’da eklenen makale kullanıcıya arayüz de gösterilir.
Peki katmanlara ayırarak proje geliştirmenin bize ne gibi avantajları olur diye sorarsanız,
⇒ Bir proje geliştirilirken birden fazla kişi aynı projede beraber çalışabilirler. Buda projenin geliştirme süresini ciddi anlamda kısaltabilir.
⇒ Bir sayfa için yazdığımız kodları, başka bir sayfadan çağırabiliriz yani kod tekrarının önüne bu şekilde geçebiliriz.
En basit anlatımıyla Asp.Net MVC’nin çalışma mantığını anlamaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda Asp.Net MVC Projesi Nasıl Oluşturulur? onu öğreneceğiz. Bu şekilde teoride kalan bilgilerimizi pratiğe dökmeye başlayalım.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur.
Yeni bir yazımda görüşmek üzere.