Bu yazımda Java break continue kullanımı hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağım.
Java’da continue ve break ifadelerini, döngülerde (for, while ve do-while) ve switch ifadelerinde kontrol akışını değiştirmek için kullanılınıyoruz.
break anahtar kelimesi ile bir döngüyü veya kodu sonlandırabiliyoruz. continue anahtar kelimesini kullanarak ise bir döngü içerisindeki kodların bir defalık çalışmadan döngüye devam etmesini sağlayabiliyoruz. İlk olarak Java da break kullanımı ile başlayalım.
Java break Kullanımı
Örnek
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
public class Main { public static void main(String[] args) { for (int i = 0; i < 10; i++) { if (i == 4) { break; } System.out.println(i); } } } |
Çıktısı
0
1
2
3
Örneğimizde ilk olarak for döngüsü ile 0’dan 10’a kadar olan tam sayıları console ekranına yazdırmak istiyoruz.
Döngü içerisinde if ile i değişkeni 4’e eşit olduğunda break komutunu çalıştırıyoruz.
Break komutu çalıştığında ise döngü sona eriyor. İşte istediğimiz durumlarda döngüleri sona erdirmek için break komutunu kullanabiliyoruz.
Java continue Kullanımı
Örnek
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
public class Main { public static void main(String[] args) { for (int i = 0; i < 10; i++) { if (i == 4) { continue; } System.out.println(i); } } } |
Çıktısı
0
1
2
3
5
6
7
8
9
Örneğimizde ilk olarak for döngüsü ile 0’dan 10’a kadar olan tam sayıları console ekranına yazdırmak istiyoruz.
Döngü içerisinde if ile i değişkeni 4’e eşit olduğunda continue komutunu çalıştırıyoruz.
Continue komutu ile döngünün bu adımında kodlar çalıştırılmıyor. Yani console ekranına 4 değeri yazdırılmıyor. Sonrasında 5 değerinden başlayarak tekrar döngü içerisindeki kodlar çalışmaya devam ediyor. Bu şekilde, döngüleri kullanırken belirli şartlar için döngüde atlamalar gerçekleştirebiliriz.
Son bir hatırlatmayla yazımızı sonlandıralım. Her iki ifade de döngüleri ve switch ifadelerini esnek hale getirerek kontrol akışını yönlendirmede kullandığımızı söylemiştim.
continue ifadesi, belirli koşullar altında belirli iterasyonları atlamak için kullanılıyorken, break ifadesi, döngü veya switch ifadesinden tamamen çıkmak için kullanılıyor. Bu iki ifade arasında yapacağınız seçim programlarınızın kullanacağı RAM miktarınıda etkileyecektir. Bunu unutmayalım!
Bu dersimde Java break continue kullanımı konusunu ele aldım. Eğer sizde bu yazıyı ve önceki yazıları iyi anladığınızı düşünüyorsanız bir sonraki yazıya geçmeye hazırsınız.
Eğer anlamadığınız bir yer olduysa yada önceki yazılardan okumadıklarınız varsa Java değişkenler, Java if else kullanımı, Java veri tipleri yazılarını okumanızı tavsiye ederim.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Happy coding!