Bu yazımızda Html’de biçimlendirme etiketlerini öğreneceğiz. Biçimlendirme etiketleri ile metinler üzerinde italik yapma, kalın (bold) yapma, yazının üstünü çizme, yazının altını çizme, yazı boyutunu küçültme vb.. işlemlerimizi yapabiliriz. Sırasıyla bu etiketlere bakalım:
► <b> : Yazıları koyulaştırmak için kullanılır.
► <strong> : Yazıları koyulaştırmak için kullanılır.
► <i> : Yazıları italik yapmak için kullanılır.
► <em> : Yazıları italik yapmak için kullanılır.
► <small> : Yazı boyutunu küçültür.
► <del> : Yazıların üstünü çizmek için kullanılır.
► <u> : Yazıların altını çizmek için kullanılır.
► <ins> : Yazıların altını çizmek için kullanılır.
► <sub> : Yanındaki yazının biraz altında olmasını istediğimiz durumlarda kullanılır.
► <sup> : Yanındaki yazının biraz üstünde olmasını istediğimiz durumlarda kullanılır.
► <mark> : Vurgulanmak istenen kısımlar için kullanılır.Seçilen kısmın arkaplan rengini sarı yapar.
► <bdo> : Yazıyı tersten yazmak için kullanılır.
► <q> : Başka kaynaklardan kısa alıntılar yaparken kullanılır.Alıntı yapılan yazıyı çift tırnak (” “) arasına alır.
► <blockquote> : Başka kaynaklardan uzun alıntılar yaparken kullanılır.Alıntı yapılan yazıya sağdan ve soldan 40px margin değeri uygulanır.Yani yazı 40px içeri alınır.
► <address> : Html belgelerinde adres ve iletişim bilgileri için kullanılır.Yazıları italik yapar.
► <code> : Yazıları bir bilgisayar kodu parçası görünümünde yapmak için kullanılır.
► <abbr> : Yazılan kısaltmaların açılımlarını belirtmek için kullanılır.Örneğin Html kısaltmasının üzerine fare ile gelindiğinde açılımının Hyper Text Markup Language olduğunu gösterebiliriz.
Şimdi bu etiketleri kullanarak bir örnek yapalım.
Html Kodları
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 |
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>Biçimlendirme Etiketleri</title> </head> <body> <p> <b>b etiketi</b> </p> <p> <strong>strong etiketi</strong> </p> <p> <i>i etiketi</i> </p> <p> <em>em etiketi</em> </p> <p> <small>small etiketi</small> </p> <p> <del>del etiketi</del> </p> <p> <u>u etiketi</u> </p> <p> <ins>ins etiketi</ins> </p> <p> Merhaba <sub>sub etiketi</sub> Dünya </p> <p> Merhaba <sup>sup etiketi</sup> Dünya </p> <p> <mark>mark etiketi</mark> </p> <p> <bdo dir="rtl">Bu cümle tersten yazılacak.</bdo> </p> <p> Bu cümlenin : <q> bu kısmı alıntıdır. </q> </p> <p> <blockquote> Biraz daha uzun alıntılarda blockquote etiketi kullanılır.Biraz daha uzun alıntılarda blockquote etiketi kullanılır.Biraz daha uzun alıntılarda blockquote etiketi kullanılır.Biraz daha uzun alıntılarda blockquote etiketi kullanılır. </blockquote> </p> <p> <address> address etiketi 25/120<br> Mahalle Sokak<br> Şehir <br> Ülke </address> </p> <p> <code> a = 2; <br /> b = 3; <br /> c = a + b; </code> </p> <p> Bugün <abbr title="Hyper Text Markup Language">HTML</abbr> derslerine başlıyoruz. </p> </body> </html> |
Önemli : <b> ve <strong> etiketleri aynı işlevi gerçekleştiriyor. Aralarındaki fark, daha önemli içerikleri arama motorlarına belirtmek için strong etiketi kullanılır. Yani görünüm olarak bir farkları olmasada anlamsal olarak farklıdırlar.
Önemli : <i> ve <em> etiketleri aynı işlevi gerçekleştiriyor. Aralarındaki fark, daha önemli içerikleri arama motorlarına belirtmek için em etiketi kullanılır. Yani görünüm olarak bir farkları olmasada anlamsal olarak farklıdırlar.
Kodlarımızın tarayıcıdaki görüntüsü;
Css ile biçimlendirme işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için Css Font Özellikleri ve Kullanımı yazımı okuyabilirsiniz.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur.
Yeni bir yazımda görüşmek üzere.