Bu yazımızda Java Scanner sınıfı nedir sorusunu cevaplayacağım. Scanner sınıfının kullanımı oldukça geniş. Ancak yazımızda temel özelliklerinden bahsedeceğim. Yazının içeriği aşağıdadır.
İçindekiler
- Scanner Sınıfı Nedir?
- Scanner Sınıfı Nasıl Kullanılır?
Scanner Sınıfı Nedir?
Scanner kelimesinin anlamı tarayıcıdır. Scanner bir class’dır ve java.util paketinin içerisinde yer alır. Klavye veya dosya gibi girdi kaynaklarından veri okumak için kullanılır.
Scanner sınıfı, Java’nın standart giriş akışını (standart input stream) alır ve bu akışı veri türüne göre parçalayarak okuma işlemlerini gerçekleştirir. Örneğin, bir metin dosyasını veya klavyeden girilen metinleri okumak için kullanılabilir. Temel veri türlerini (int, double, vs.) ve metin verilerini okumak için kullanılabilir.
Yeri gelmişken Java’da paket kelimesinin anlamından da bir kaç cümle ile bahsedelim. Java’da “paketler” (packages), sınıfları ve arayüzleri düzenlemek, kategorilendirmek ve yönetmek için kullanılan bir organizasyon yapısıdır. Paketler, Java kodunu daha düzenli ve yönetilebilir hale getirmek amacıyla kullanılır. Bu paketleri projemize import ederek kullanıyoruz.
Scanner Sınıfı Nasıl Kullanılır?
Scanner sınıfını kullanarak girdi almak için aşağıdaki adımları izleyebiliriz:
Scanner Sınıfını İçe Aktarın: İlk olarak, java.util paketinden Scanner class’ını içe aktarıyoruz.
1 2 3 |
import java.util.Scanner; |
Scanner Nesnesi Oluşturun: Girdi alma işlemleri için bir scanner nesnesi oluşturun.
1 2 3 |
Scanner scanner = new Scanner(System.in); |
System.in anahtar kelimesi ile klavyeden veri alacağımızı belirtiyoruz.
Veriyi Okuyun: Oluşturduğumuz scanner nesnesini kullanarak farklı veri türlerinde girdileri okuyabiliyoruz. Örnek olarak nextInt(), nextDouble(), next() gibi yöntemlerle tamsayılar, ondalıklı sayılar ve metin girdileri okuyabiliriz.
Veriyi İşleyin: Bu kısım programınızın içeriği ile alakalı. Okuduğunuz veriyi işleyebilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz.
Scanner Nesnesini Kapatın: Girdi alma işlemini tamamladıktan sonra scanner nesnesini kapatmayı unutmayın. Bu, kaynakların doğru bir şekilde serbest bırakılmasını sağlar.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 |
import java.util.Scanner; public class ScannerExample { public static void main(String[] args) { Scanner scanner = new Scanner(System.in); System.out.print("Please enter a number: "); int num = scanner.nextInt(); System.out.println("Entered Number is: " + num); System.out.print("Please enter a decimal number: "); double decimal = scanner.nextDouble(); System.out.println("Entered decimal number is: " + decimal); System.out.print("Please enter your name: "); String name = scanner.next(); System.out.println("Hello, " + name); scanner.close(); } } |
Son bir hatırlatma ile yazımızı bitirelim. Yukarıda import kelimesinden bahsettim ve eminim ki import işleminin ne anlama geldiğini merak ediyorsunuz.
Java’da import ifadesi, farklı paketlerde tanımlanmış class’ları veya interface(arayüz)’ leri projemizde kullanmak için yaptığımız işlemdir. Bir class veya interface’i başka bir Java dosyasında kullanmak istediğinizde, o class veya interface’i içe aktarmanız gerekebilir. Java’da import işlemi şu şekildedir:
1 2 3 |
import packageName.ClassName; |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
package com.example.myapp; import com.example.otherpackage.OtherClass; public class MyClass { // OtherClass kullanımı burada } |
Bu dersimde Java Scanner sınıfı nedir sorusunu cevapladım. Eğer sizde bu yazıyı ve önceki yazıları iyi anladığınızı düşünüyorsanız bir sonraki yazıya geçmeye hazırsınız.
Eğer anlamadığınız bir yer olduysa yada önceki yazılardan okumadıklarınız varsa Java değişkenler, Java if else kullanımı, Java veri tipleri yazılarını okumanızı tavsiye ederim.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Happy coding!