Daha önceki yazılarımızda Node.js ile MySQL veritabanına nasıl bağlandığımızı, bir veritabanı ve tablo nasıl oluşturduğumuzu, bu tabloya nasıl veri eklediğimizi ve bu tablodan nasıl veri çektiğimizi öğrendik. Şimdi ise tablodan nasıl veri sileceğimizi öğrenelim.
Tablodan Veri Silme
MySQL’deki ‘DELETE‘ ifadesi, belirli bir koşulu karşılayan verileri silmek için kullanılır. İlk önce “blog” tablosundaki belirli bir blog gönderisini silelim:
index.js
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
const mysql = require('mysql'); const connection = mysql.createConnection({ host: 'localhost', user: 'root', password: 'password', database: 'mehsatek', }); connection.connect((err) => { if (err) throw err; console.log('Connected!'); const sql = "DELETE FROM blog WHERE title = 'Blog 2'"; connection.query(sql, (err, result) => { if (err) throw err; console.log('Number of records deleted: ' + result.affectedRows); }); }); |
Yukarıdaki kodda, ‘DELETE FROM blog WHERE title = ‘Blog 2” ifadesiyle başlığı ‘Blog 2‘ olan blog gönderisini siliyoruz. Ardından ‘connection.query’ fonksiyonuyla bu işlemi gerçekleştiriyoruz ve silinen kayıt sayısını konsola yazdırıyoruz.
Şimdi sıra geldi kodumuzu çalıştırmaya. Konsolda şu komutu yazarak kodumuzu çalıştıralım.
1 2 3 |
node index.js |
Eğer siz de konsolda “Connected!” ve “Number of records deleted: 1” yazılarını görüyorsanız, Node.js ile MySQL’de tablodan başarılı bir şekilde veri sildiniz demektir.
Bir önceki yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Tablodan Tüm Verileri Silme
Tablodaki tüm verileri silmek için ‘DELETE‘ ifadesini koşul belirtmeden kullanabilirsiniz. Ancak bu çok riskli bir işlem olabileceği için dikkatli olun. Tüm verileri silmek için aşağıdaki kodu kullanabiliriz:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
const mysql = require('mysql'); const connection = mysql.createConnection({ host: 'localhost', user: 'root', password: 'password', database: 'mehsatek', }); connection.connect((err) => { if (err) throw err; console.log('Connected!'); const sql = 'DELETE FROM blog'; connection.query(sql, (err, result) => { if (err) throw err; console.log('Number of records deleted: ' + result.affectedRows); }); }); |
Konsolda şu komutu yazarak kodumuzu çalıştıralım.
1 2 3 |
node index.js |
Bu kod, ‘blog‘ tablosundaki tüm blog gönderilerini siler ve silinen kayıt sayısını konsola yazdırır.
İşte bu kadar!
Artık Node.js kullanarak MySQL’deki tablonuzdan verileri silebilirsiniz.
Umarım “Node.js ile MySQL’de Tablodan Veri Silme” başlıklı yazım sizin için faydalı olmuştur.
Bir sonraki yazımızda, bu verileri nasıl güncelleyeceğimizi öğreneceğiz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Happy coding!