Git Nedir? Github Nedir? Git Kurulumu – Github Hesabı Açma

Bu yazımda ‘Git nedir?’, ‘GitHub nedir?’, ‘Bir yazılımcı için bu araçlar neden bu kadar önemlidir?‘ sorularına cevap verdikten sonra bilgisayarımızda Git kurulumunu tamamlayıp kendimize yeni bir GitHub hesabı açacağız.

İçindekiler

  1. Git nedir?
  2. GitHub nedir?
  3. Bir yazılımcı için Git ve Github neden bu kadar önemlidir?
  4. Git kurulumu
  5. Github hesabı açma

Git ve GitHub, özellikle yazılım geliştiriciler için büyük öneme sahip olan iki farklı ancak birbiriyle yakından ilişkili araçlardır. 

Yazılım geliştirme sürecini düşündüğümüzde, genellikle tek bir yazılım geliştiricinin bir bilgisayarın başına oturup saatlerce kod yazdığını hayal ederiz. Ancak, gerçekte, bir yazılım projesi üzerinde genellikle birden fazla kişi çalışır ve bu kişiler dünyanın farklı yerlerinde olabilirler. Bu kişilerin aynı anda ve uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için bazı araçlara ihtiyaçları vardır. İşte bu araçlardan ikisi Git ve GitHub‘dır.

Şimdi ilk olarak ‘Git nedir?‘ sorusunun detaylarıyla devam edelim.

Git Nedir?

Git, bir sürüm kontrol sistemidir. “Sürüm kontrol sistemi” kavramını daha iyi anlamak için, bir anı defteri örneğini düşünebiliriz. Diyelim ki, bir anı defterinize düşüncelerinizi, hislerinizi ve yaşadığınız olayları yazıyorsunuz. Ancak, bazı düşünceleriniz veya hisleriniz değiştiğinde veya belirli bir olayı farklı bir perspektiften gördüğünüzde, anı defterinize yeni bir şeyler eklemek istersiniz. Ayrıca, eski yazdıklarınızı da saklamak istersiniz çünkü onlar da geçmişin bir parçasıdır ve geçmişte ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi gösterir.

github-nedir-github-neden-kullanilir

İşte Git, bir yazılım projesinde tam olarak bunu yapar. Bir yazılım geliştiricisi, bir projenin belirli bir durumunu, yani bir “sürümünüGit‘e “commit” eder (kaydeder). Bu sürüm, projenin belirli bir anındaki durumunu temsil eder. Geliştiriciler daha sonra bu sürümleri geri alabilir ve farklı sürümler arasında geçiş yapabilirler. Bu durum, eğer bir hata yaparlarsa veya eski bir sürüme dönmek istediklerinde hayat kurtarır diyebiliriz.

Ayrıca, bir projede birden fazla kişi çalışıyorsa, herkesin aynı anda farklı sürümler üzerinde çalışabilmesi için Git “branch” (dal) adı verilen bir özellik sağlar. Bir branch, projenin bir kopyasıdır ve geliştiriciler bu branch lar üzerinde bağımsız olarak çalışabilirler. Bu, aynı projede birden fazla kişinin aynı anda çalışabilmesini sağlar.

Bu kavramlar şuan için size yabancı geliyorsa hiç merak etmeyin. Çünkü commit, push, branch, merge ve çok daha fazla git komutlarını detaylı bir şekilde göreceğiz. ‘Git Nedir?’ sorusuna cevap verdikten sonra şimdi de ‘Github Nedir?’ onu anlamaya çalışalım.

GitHub Nedir?

GitHub, Git depolarının (projelerin) saklanabileceği bir platformdur. Anı defteri örneğine geri dönelim. Diyelim ki, anı defterinizi başkalarıyla paylaşmak ve onların geri bildirimlerini almak istiyorsunuz. Ancak, defterinizdeki herkesin okumasını istemediğiniz bazı kişisel düşünceleriniz ve hisleriniz de var. Bu durumda, anı defterinizin bir kopyasını oluşturabilir ve sadece paylaşmak istediğiniz girişleri içeren bu kopyayı başkalarına da verebilirsiniz.

git-nedir-git-neden-kullanilir

GitHub, yazılım geliştiricilerin projelerini başkalarıyla paylaşabileceği bir platformdur diyebiliriz. GitHub, projenizin bir kopyasını oluşturmanıza ve bu kopyayı başkalarıyla paylaşmanıza olanak sağlar. Bu, başkalarının projeniz üzerinde çalışabilmesini, geri bildirimde bulunabilmesini ve hatta kendi değişikliklerini ekleyebilmesini sağlar.

Ayrıca, GitHub birçok ek özellik sunar. Bunları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

 Kod Paylaşma ve İşbirliği GitHub, kodları herkese açık (public) veya özel (private) olarak paylaşmanıza olanak sağlar. Bu, ekiplerin bir proje üzerinde işbirliği yapmasını kolaylaştırır.

 Versiyon Kontrolü GitHub ın Git versiyon kontrol sistemini kullandığını söylemiştim. Bu sayede, her bir değişiklik takip edilebilir ve gerektiğinde eski bir sürüme dönülebilir.

 Fork ve Pull Request Diğer kullanıcıların projelerini kendi hesabınıza kopyalayabilir (fork) ve bu projelerde yapılan değişiklikleri orijinal sahibine gönderebilirsiniz (pull request). Bu özellik, açık kaynak projelerde işbirliğini kolaylaştırır.

 Hata Takibi ve İş Öğeleri GitHub, projenizin hatalarını ve görevlerini yönetmenize yardımcı olur. Her bir hata veya görev için bir “issue” oluşturabilirsiniz.

 GitHub Pages GitHub Pages, statik web sitelerini barındırmanızı sağlar. Bu, projenizin belgelendirilmesi, bir blog oluşturulması veya bir portfolyo web sitesi yayımlanması için kullanılabilir.

 Yazılım Dağıtımı ve Paketleme GitHub, yazılımınızın farklı versiyonlarını yayımlamanıza ve paketler oluşturmanıza olanak sağlar.

 Eylemler ve Otomasyonlar GitHub Actions, yazılım geliştirme iş akışlarınızı otomatikleştirmenizi sağlar. Bu, testlerin otomatik olarak çalıştırılmasından, kod taranmasına kadar birçok şeyi içerebilir.

 Wiki ve Belgeleme Her GitHub deposu, belge oluşturmanız için bir wiki bölümüne sahiptir. Bu, projenizin nasıl çalıştığını ve nasıl kullanılacağını açıklamak için kullanılabilir.

 Topluluk GitHub’ın geniş topluluğu, soruları yanıtlama, problemleri çözme ve genel olarak birbirleriyle işbirliği yapma konusunda yazılımcılara yardımcı olur.

 Sponsorluklar GitHub Sponsors özelliği, insanların belirli projelere veya geliştiricilere maddi destek sağlamasına olanak tanır.

Sonuç olarak, Git ve GitHub yazılım geliştirme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu araçlar, yazılım geliştiricilerin etkili bir şekilde çalışabilmesini, projelerinin her aşamasını belgeleyebilmesini ve projelerini dünyanın her yerinden başkalarıyla paylaşabilmesini sağlar. Bu nedenle, bir yazılım geliştirici olmak isteyen herkesin bu araçları öğrenmesi hayati öneme sahiptir diyelim ve bilgisayarımıza git kurulumu ile devam edelim.

Git Kurulumu

Öncelikle, Git kurulumu kullandığınız işletim sisteminin (Linux, Windows, macOS) türüne göre değişiyor. Fakat hem kurulumun çok basit olmasından dolayı hem de Git’in resmi web sayfasında Türkçe açıklamalar olduğu için Git kurulumunu sizlere bırakıyorum.

Bunun için ‘Git kurulumu‘ linkinden lütfen bilgisayarınıza Git’i kurunuz.

Kurulum bittikten sonra bilgisayarınıza Git’in başarılı bir şekilde kurulup kurulmadığını test etmek için terminalden şu komutu yazabilirsiniz:

Eğer terminalde ‘git version 2.37.1 (Apple Git-137.1)‘ gibi bir bilgi görüyorsanız, Git’i bilgisayarınıza başarılı bir şekilde kurmuşsunuz demektir. Tabiki kurduğunuz zamana göre Git’in versiyonu farklı olacaktır.

Evet, şu an kadar ‘Git nedir?’, ‘Github nedir?’ ve ‘Git kurulumu‘ konularına değindik. Artık Git komutlarına başlayabiliriz. Fakat Git komutlarına başlamadan önce son olarak bir de Github hesabımızı açalım ve tamamen hazır olalım.

Github Hesabı Açma

GitHub hesabımızı açmak için ilk olarak GitHub web sayfasına gidelim. 

 ⇒  Burada ‘Sign up‘ butonuna tıklayarak kayıt olma sayfasına gidelim.

github-hesabi-acma-1

 ⇒  Karşımıza aşağıdaki gibi bir form geliyor. Burada e-mail adresimizi, GitHub parolamızı, GitHub kullanıcı adımızı giriyoruz.

 ⇒  Ardından bize ürün güncellemeleriyle ilgili e-mail gönderilmesini isteyip istemediğimizi belirtiyoruz.

 ⇒  Son olarak da bizim bir robot olmadığımızı göstermek için doğru resimleri seçip ‘Create Account’ butonuna tıklıyoruz.

github-hesabi-acma-2

 ⇒  Bu aşamada e-mail adresimize bir doğrulama kodu gönderiliyor. O kodu kopyalayıp aşağıdaki alana yapıştırın.

github-hesabi-acma-3

 ⇒  Bu aşamada bazı kişisel sorular soruluyor. İsterseniz doldurabilirsiniz ama ben şimdilik ‘Skip personalization‘ ile geçiyorum.

github-hesabi-acma-4

Ve tebrikler!!! GitHub hesabınızı başarılı bir şekilde oluşturdunuz.

github-hesabi-acma-5

Umarım ‘Git Nedir? Github Nedir? Git Kurulumu – Github Hesabı Açma’ başlıklı yazım sizin için faydalı olmuştur. ‘Git Nedir? GitHub Nedir?’ öğrendiğimize göre, artık Git komutları başlıklı yazım ile devam edebiliriz.

Şu yazılarda ilginizi çekebilir:

React Nedir? Neden React’i Tercih Etmeliyim?

Java Nedir? Neden Java Öğrenmeliyiz?

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Happy Coding!

 

Yorum Yazın